Alapanyagok - mit mivel?

2008. szeptember 1., hétfő

Új alapanyagokkal, új ételekkel ismerkedem. Amikor az ember lánya eljut idáig, sokszor felötlik benne a kérdés, mit mivel válthatok ki, mit mivel helyettesíthetek, hogy egészségesebb ételeket rakjak az asztalra...

Ennek fényében gyűjtöttem össze pár dolgot, természetesen a teljesség igénye nélkül. Akinek megjegyzése van azt szívesen veszem.

Szóval nézzük meg, mit mivel lehet helyettesíteni!

Víz
Legjobb forrásvizet, vagy alacsony ásványi anyaggal rendelkező vizet, esetleg tisztított vizet használni a főzés során.

Hagyományos köretek helyett vegyük fel a gabonaféléket étrendünkbe!
A teljes értékű nyers gabona, minden áldásos élet-újító béltartalmával és rostjaival együtt,kiváló. Ha friss vagy aszalt gyümölcsöt, az ideális szénhidrátokat szállító mézet, a fontos telítetlen zsírsavakat hordozó olajos magvakat keverünk hozzájuk, tökéletes kompozíciót kapunk. Mindez fokozottan igaz akkor, ha az alapanyagok organikus, (bio) azaz vegyszermentes művelésből származnak.

Fehér liszt helyett teljes kiőrlésű liszt
Manapság nagyon sok finom, minőségi kenyeret vásárolhatunk, melyek teljes kiőrlésű gabonákból készülnek. Van köztük élesztős és élesztőmentes, magvas, sós vagy sómentes, tönköly, rozs, és még sorolhatnánk. Saját megjegyzésem: legjobb ha magunk sütjük, mert akkor tutira az van benne, amit mi beleteszünk.

Tojásból készült tészták helyett tönköly- és durumtészták
A tönkölybúzából készült tésztáknak magas a fehérje-, ásványi anyag és rosttartalma. A durumtészták szintén tojásmentes metéltek, gyorsan elkészíthető belőlük bármilyen ízletes tésztaétel.

Fehér rizs helyett barna rizs
Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma.

Húskészítmények helyett búzahús (más néven szejtán)
A lisztből kimosott sikér - fehérje - tökéletes a hús pótlására, szinte minden hagyományos ételt el lehet készíteni vele. Könnyű rántani, pácolni, ideális pörkölthöz, vagy akár brassóihoz.

Felvágottak helyett gabonakolbász
A gabonakolbász a füstölt kolbászra emlékeztető ízű és állagú termék, melyet műanyag bélbe töltenek, alapanyagai pedig teljes gabonafélék, növényi olajok és fűszerek.

Túró helyett tofu
A tofut szójatejből vagy szójalisztből készítik, közepesen kemény az állaga, nagyon hasonlít a túróhoz. A natúr tofu íze semleges, de lehet kapni füstölt változatban is. Önmagában ritkán fogyasztják, inkább sütve vagy rántva, de körözöttes krém is készíthető belőle.

Tej helyett rizs-, szója- vagy zabtej (növényi tejek)
A rizslisztből készült tejpótló szer színe és állaga az eredeti tehéntejre emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy sokkal krémesebb az íze. További előnye ennek a tejnek, hogy a tehéntejre allergiások is fogyaszthatják. A rizstej tárolása felbontott állapotban sem igényel hűtést, ha egy-két nap alatt elfogy, de hűtőben akár egy hétig is eltartható.
A szójatej szójababból készül, állaga zsírszegény tejre emlékeztet. Zsírosabb és nehezebb a rizstejnél, hűtést igényel. A zabból előállított zabtej állaga a rizstejhez hasonló. Olajos magokból is készíthetünk "tejet": diótej, mandulatej, kókusztej pl.

Sajt helyett sörélesztő pehely, növényi sajt (cheezly)

Tejpor helyett kókusztejpor
A kókusztej szárítással tartósított formája kitűnő a gabonakávé, a különböző krémek vagy sütemények ízesítésére.

Sűrítésre gabonatejpor (vagy burgonya, ill. kukoricakeményítő)
Árpa, zab és más gabonák lisztjeinek keverékéből állítják elő, jelentős a nyomelemtartalma. Készíthetők belőle italok és főzelékek, de mártások sűrítéséhez is ideális.

Ételízesítés (vegeta, só, bors, bolti fűszerkeverékek)
Vegeta: Alternatívaként használhatunk sómentes és adalékmentes "vegetát" - vegamix, de a legjobb ha friss zöldségekkel turbózzuk fel az ételeinket!
Só: alternativa a jódozott tengeri só, zöldfűszerek, vagy a fűszersó, illetve szójaszósz, tamari, shoyu.
Bors: borsikafű (nem bántja a gyomrot). ügyelni kell arra, hogy nem bírja a hőkezelést, így inkább csak a főzés legvégén keverjük az ételbe. Keveset használjunk, mert a sok megkeseríti az ételt.
bolti fűszerkeverékek: használjunk friss vagy szárított zöldfűszereket.

Cukor helyett
A fehér cukornak, azon kívül, hogy hizlal, sok káros mellékhatása is van. Édesítőszerként ajánlható a méz, a juharszirup - bár ez elég költséges -, az agave szirup, a rizsszirup vagy a nádcukrok. Természetes édesítők pl. a gyümölcsök is.

Sütőpor
Foszfátmentes sütőport használjunk, de legjobb a szódabikarbóna. 1 csomag sütőpor az 1 evőkanál szódabikarbóna (csak a miheztartás végett:)

Ecet helyett citromlé

Zsírok, olajok
Találtam ellentmondásokat e téren, szerintem hagyatkozzunk a megérzéseinkre. Van aki az olivaolajra esküszik, mások szerint főzni, sütni ezzel sem túl egészséges. Fogyasszunk hidegen sajtolt olajokat!!!!


Akinek kiegészítenivalója van, nyugodtan jelezze! :)

2 megjegyzés:

Scamorza írta...

Szió! Láttam a kérdésedet a blogomon a fogyókúrás palacsintához. Ne higítsd fel, mert akkor nagyon szakad! Egyáltalán nem baj ha sűrű, épp annyira legyen folyós, hogy szét tudd teríteni a palacsintasütőben. Sokáig kísérleteztem vele én is, mire sikerült rendesen, a mai napig is néha el-elszakad. De az íze (meg persze a jótékony hatása a zsírpárnákra :))) mindenért kárpótol!

Nézegettem a blogodat is, sok sikert hozzá!!! :)

Üdv: Scamorza

harmony írta...

Jaj, de jó, hogy írtál! Lehetséges hogy túlhigítottam a kezdők lendületével:)
Viszont így is nagyon finom volt, kisebb darabokban is.
Még elég kezdetleges a blogom és még nagyon az elején vagyok, egyszerű kajákkal próbálkozom. Szerencsére rengeteg kiváló blog van ahonnan csenhetem a recepteket ;)

üdv: Harmony

Harmóniakonyha Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino