Zöldséges szamósza

2008. október 19., vasárnap

Tegnap zöldséges szamószát alkottam vacsorára, saját kútfőből, nem autentikus recept alapján.

"A szamósza India egyik legnépszerűbb sós csemegéje. Háromszögletű tésztabatyu, amelyet fűszeres zöldségekkel (esetleg hússal) töltenek meg, majd bő olajban kisütik. A szamósza tölteléke is, tésztája is végtelenül variálható." /forrás/

Többször találkoztam már ezzel a recepttel, de a megvalósításig csak most jutottam el. Tegnap délután átbogarásztam az interneten fellelhető recepteket, de minél többet olvastam, annál inkább nem tudtam mi legyen, így végül valamennyire leegyszerűsítettem az elkészítési módot és úgy csináltam, ahogy nekem jól esett:)

Hozzávalók és elkészítés menete:

30 deka teljes kiőrlésű tönkölylisztet összegyúrtam 1 doboz natúr szójajoghurttal (mert csak ez volt itthon), 2 evőkanál olivaolajjal, pici fűszersóval és annyi vízzel, amivel olyan jó kis ruganyos lett a tészta.

Aztán zöldséget pároltam (a mennyiség szemre ment) pici vizet aláöntve serpenyőben (sajnos nem frisset, hanem fagyasztottat), megszórtam vegamix-szel és kis fűszersóval.

A tésztából lecsíptem darabokat és olyan 3 centis gömböket formáztam belőlük, ezeket utána kerekre nyújtottam. A közepükre pakoltam a zöldségből, félbehajtottam, jól összenyomkodtam a széleit és forró olajban kisütöttem.

A tönkölyliszttel rövid idő alatt megbarátkoztam, ebben a formában pedig igencsak ízletes és egyáltalán nem éreztem a tönköly "más" ízét (vagy csak én kezdem megszokni?).
Zöldségkörettel ettem, szuper eledel szerintem:), de sajnos a Kedvest ez az étel sem győzte meg, egyet megkóstolt, aztán közölte - jó lenne ez, valamilyen hús mellé....!

2 megjegyzés:

Kata írta...

Annyi helyen volt mostanában szamósza, hogy nekem is "muszáj" lesz megcsinálnom :o) A doboz joghurt alatt pontosan mennyit értesz?
Köszi!

harmony írta...

szia! Joya-t szoktam venni, mert csak az kapható nálunk, 150 grammos doboz.
Én először csináltam szamószát, de nem utoljára:)

Harmóniakonyha Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino