Alapanyagok tárolása

2009. július 2., csütörtök


A kép forrása: tutitippek

A szakértőket:) szeretném kérdezni arról, hogy hogyan, milyen körülmények között, miben tárolják a következő alapanyagokat:

- szemes gabonák
- gabonalisztek, gabonapelyhek
- olajos magvak, diófélék (dió, mák, szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag stb.)
- hidegen sajtolt olajok
- aszalt gyümölcsök

Mennyire tartjátok be a lejárati időt?

Szerintetek ha egy napraforgómag szavatossági ideje március 15-e, akkor az április 1-én már nem fogyasztható?

Tudom hogy mindenből legjobb a friss, gabonalisztből is legjobb lenne a frissen őrölt magból készített liszt.

Inkább az érdekelne, hogy mennyire tartjátok be a szavatossági időket, de még jobban érdekelne, hogy hogyan tároljátok ezeket az alapanyagokat, mi kerül hűtőbe pl, mit tároltok üvegben, átöntitek-e a dolgokat valamibe stb.

Valahol olvastam hogy a gabonákat hűtőben kell, ill. hogy az olajos magok hamar avasodnak így gyorsan meg kell enni - de mi van ha ritkán használok fel belőle?

Szóval nagyvonalakban erre a témára vagyok kíváncsi, mert a élelemtároló polcom elég kusza és nem igazán vagyok otthon ezekben a kérdésekben.

Ezúton is előre köszönök minden hozzászólást a témában!

Nagyon várom a hsz-eket! :)

12 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Olajos magvak a hűtőben: mák, dió, mogyoró - ha már pucolt. Tényleg nem avasodik.

Én mindent a saját zacskójában/dobozában tartok, az az igazság. És ha a szav.idő lejár néhány nappal pl. lisztnél vagy olajnál, nem dobom ki. Ha addig jó volt (mondjuk fél évig-egy évig) nehogy már pár napon múljon el a minősége. Szerintem.

timus írta...

Igen, az olajos magvakat mindenképpen érdemes hűtőben tartani. Ha avas, érdemes megpróbálni átpirítani, sokat javít az ízén. Sajnos sokszor találkoztam olyannal, hogy napraforgó vagy mogyoró még a szavatossági időn belül, és már avas.
A gabonaféléknél a molyokra szoktam figyelni, amióta pl. anyunak nagy zacskónyi drága dióját tették tönkre (ezért is érdemes hűtőbe tenni). A molynak a zacskó nem igazán akadály, tehát pl. a kukoricadarát-lisztet,amit imádnak, meg a ritkábban használt liszteket is eleve befőttesüvegbe rakom (mióta láttam egy molyt a konyhaszekrény környékén). A finomlisztben még sosem találtam, azt nem is dobozolom be.

timus írta...

Ja, és a szavatossági időket a hosszú lejáratú dolgoknál simán lehet lazábban venni szerintem is. Én a tejet túrót is mindig tesztelem, ha csúszok egy napot vele. Ha a túró már egy kicsit szagos, még jó túrós pogit lehet belőle sütni. Ha viszont valami megpenészedett, mindig kidobom (kivéve sajt).

Unknown írta...

Szemes gabonák: amiből kevés kell: liszt, zab, hajdina, kukorica, árba: befőttesüvegben.
Amiből sok, naaaagy befőttes üvegben.
Lisztek, gabonapelyhek: ilyenek nálunk csak frissen készülnek, szóval ebben nem tudok segíteni.
olajosmagvak indegyike befőtesüvegben, nem hűtőben.... ha netán többet veszünk mint ami belefér az üvegbe, akkor a papírzacsiban marad, amibe belemérték nekünk a boltban. Soha nem volt még gondunk. Gabonákból is jellemzően marad a papírzacskók alján, a 30kgs gabonászságkok pedig a padláson vannak, és várják hogy uram onnan töltse fel a naaaagy üvegeket.
Olajok maradnak az üvegjeikben...
aszaltgyümik a változatosság kedvéért befőttesüvegben. A sok befőttesüveg pedig egy erre kialakított pocrendszeren csücsül, felcimkézve, hogy az üres üvegekbe tudjuk mit kell beszerezni.
A papírzacsik sose kapnak lejárati időinfomációt... szóval nincs ilyen ismeretünk... jellemzően hamar elfogynak, de hogy valami jó vagy nem, azt a szaglásunk, és ízlelőbimbónk dönti el.
a hűtőben kizárólag készételek vannak, azok sem sokáig, meg az élesztő a kenyérhez, esetleg kecsapok meg hasonló kényesebb dolgok. De a magok, elöl, a polcon. Nem volt még savas, molyos néha igen, de a molycsapda ezt megodlotta.
Hirtelen ennyi jut eszembe....kihagytam valamit?
JA az olajosmagok pirítása: tény hogy az ízen javít, de a hevített olaj nagyon káros a szervezetre, és a legtöbb értékes anyagot megsemmisíti, illetve a pirított magok okozzák pl a pattanásodást arra érzékenyebb embereknél pl férjem és én.... egyáltalán nem pirítom a magokat: kenéyrtésztába belekeverem, nem a tetejére teszem, stb. Erre nagy figyelmet szentelek. Nálunk még nem volt avas mag... de lehet hogy nagyobb mennyiség használata miatt...

szepyke írta...

Olajos magvak: vagy ledarálva porcukkoral eltéve jól zárodó üvegbe, vagy ledarálva, a fagyasztóban.

Liszt: olyan gyorsan fogy, hogy általában a zacskóból használom, de erre van egy üvegem, (csatos), amiben az átmeneti adagot tartom.

Egyébként, üvegben tartok mindent. Csatos üvegben.
Szavatossági idő: én csak tájékoztató jelleggel tartom be. Ha valami romlékony, úgyis látom rajta. Egyébként, fűszereknél ha jól el van zárva, még sokkal a lejárat után sincs baja. Ha nem éri fény, még a színéből sem veszít.
A zöldségeket megmosva, egy erre alkalmas tupperben, vagy valami minőségibb cuccban, mert ott nem vicc a frissesség megőrzése. Tojást a hűtőben. Olajat a konyhapulton. Nálam általában minden (fűszerek, sütési izék...) pici üvegcsékben van. Régi mustáros üvegek, vagy IKEA-s üvegek, még régről.

harmony írta...

köszi mindenkinek aki eddig írt!

az olajos magvak közül a lenmag, napraforgómag, szezám is mehet a hűtőbe?

a lisztjeim áttöltöttem rögtön üvegbe, már díszelegnek a polcon, sokkal szebb így mint a papírzacsiban...már csak a címke hiányzik róluk...:)

KryaSpirit írta...

Nézz be hozzám légyszi! Meglepetés vár!

szepyke írta...

Nálam csak azok vannak a hűtőben, amik lassabban fogynak, mint a dió, vagy a mandula, mert ezeket általában csak sütibe használom. A többit simán egy jól zárodó edényben tartom, mert úgyis elfogy még bőven a lejárat előtt, illetve a megvásárlás után egy-két héttel, max egy hónappal.

Renata Kalman írta...

Pár szóban én is ideírom:
Gabonák: őrlésig zsákban, őrlés után dobozokban (naponta nincs időm őrölni),
az aszalványok üvegekben.

olajos magvak: ha bolti, akkor a csomagolási zacskóban, ha itthoni, akkor nylonban.
Én nézem a lejárati időt, habár van, ami azon túl is jó, de van ami hamarabb is megavasodik!!
Szag alapján ellenőrzöm még. Igyekszem határidőn belül elfogyasztani.
De most pl. két zacskó barna rizsem bánta, májusi volt és avas szagot árasztott.
A molylepkével minden évben harcot vívok.
Igyekszem egyébként azt, amit gyárilag veszek, kiszedni a csomagolásából és itthoni edénybe tenni át, de sokszor eleve ezzel együtt érkezik be a moly.
Én azt azonnal kidobom.

Bridge írta...

A búza két nagy derekamig érő préselt papír (vagy valami ilyesféle) hordóban szokta megvárni a következő évet (persze a tartalom lassú csökkenésével) A rozs zsákban van. Bent nagy fém dobozban van a liszt, illetve papírzacskókban. A köles, hajdnia közepesebb fémdobozokban, a többi dolog üvegben.
Diót mindig annyit törünk, hogy elfogyjon, így nem avasodik, de pl. a tökmag a kamra kövezetén egy nagy zacsiban vészelte át a telet.
Hűtőbe nem sokmindent teszek ilyenekből.
A mák nálunk ruhazsákban van.
A lenmagot őrölve tényleg a hűtőben javasolt tartani, de nálunk nem is férne be, így inkább gyakrabban darálom.
A szavatossági idő pedig tájékjoztató jellegű sztem. De a romlandó dolgoknál, mint a gomba és ilyenek jobban odafigyelek, mint mondjuk egy zacskó lisztnél.

Névtelen írta...

A lisztet csak hutoben lehet

Névtelen írta...

Kizarolag hutoben, es nagyon szeretlek Klau es mindent megtennek erted <3

Harmóniakonyha Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino